bezienswaardigheden

Harrods is het best gekend als trekpleister voor kooplustigen op Brompton Road in de Londense wijk Knightsbridge. Buiten het warenhuis omvat het Harrods concern ook een bank (Harrods Bank), een vastgoedbedrijf (Harrods Estate) en een luchtvaartbedrijf (Harrods Air).

Poets’ Corner is de naam van een gedeelte van Westminster Abbey (Londen) waar vele dichters en (toneel)schrijvers zijn begraven of worden herdacht door middel van gedenktekens.

De Royal Albert Hall is een theater annex kunsthal in Londen. Het gebouw staat in de buurt van Hyde Park en werd gebouwd naar een idee van prins Albert, de prins-gemaal van koningin Victoria.

St Paul’s Cathedral is een kathedraal gelegen op Ludgate Hill, in de Londense binnenstad, de City. Het is de zetel van de Anglicaanse bisschop van Londen.

Het British Museum bevindt zich in Great Russell Street in Londen. Het is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk en heeft een van de grootste collecties ter wereld.

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse vorst in Londen. Oorspronkelijk heette het gebouw ‘Buckingham House’ omdat het (in 1703) werd gebouwd voor John Sheffield, graaf van Buckingham. Koning George III kocht het pand in 1762 van diens nakomeling Sir Charles Sheffield.

10 Downing Street is het adres van de ambstwoning van de Britse premier, aan Downing Street. Het gebouw bevat vele kantoren, hoewel aan de buitenkant niet te zien is hoe groot het is. Het gebouw zelf wordt ook genoemd Overkirk House, een verbastering van de naam van Hendrik van Nassau-Ouwerkerk die er woonde als opperstalmeester van Willem III van Oranje-Nassau.

Het Queen Victoria Memorial is een standbeeld dat voor Buckingham Palace staat, aan het begin van The Mall. Het beeld werd in 1911 gemaakt door de beeldhouwerThomas Brock, de omheining werd vervaardigd door de architect Aston Webb.

Hyde Park is een park in Londen dat Hendrik VIII zich in 1536 heeft toegeëigend als jachtgebied. Voor 1536 was het bezit van Westminster Abbey. Het is een van de Royal Parks of London, en is eigendom van de Britse koninklijke familie.

Big Ben is de naam van de grote luidklok die in de toren van het Palace of Westminster hangt. Men denkt vaak ten onrechte dat de hele klokkentoren van het gebouw, die Clock Tower heet, de naam Big Ben heeft. De klok is een van de zwaarste ter wereld. Hij heeft een middellijn van ruim 2,7 m en weegt 13.195 kg.

Wellington Arch (ook wel Constitution Arch genoemd) is een triomfboog in Londen ter ere van Arthur Wellesley, hertog van Wellington.

Het London Eye is het grootste reuzenrad ter wereld. Het is 135 meter hoog, weegt 15.000 ton en heeft 32 gesloten capsules. Het rad staat op de zuidelijke oever van de Theems, tegenover de parlementsgebouwen.